Probabil cele mai importante transformări ale Bucureștiului au avut loc în secolul 19 și începutul secolului 20, schimbări care au însemnat o tranziție de la orașul rural la cel modern. Unul dintre elementele cele mai importante ale acestei metamorfoze a fost apariția bulevardului, element urban care a modificat radical imaginea Bucureștiului.
Plimbarea începe de la Piaţa Universităţii şi continuă pe prima dintre axele dezvoltate la sfârşitul secolului 19, bulevardul Regina Elisabeta. În parcurgerea primului bulevard bucureştean vom discuta despre importanţa dezvoltării de tip haussmannian atât la nivel european cât şi în mod concret în Bucureşti. Vă voi prezenta cum arăta oraşul Bucureşti înaintea trasării acestor axe şi modul în care s-a gândit viitoarea sa dezvoltare.
În plimbarea pe bulevard vom discuta despre clădirile importante, arhitectura acestora, despre modul de viaţă din aceea perioadă, despre comunitate şi modul de socializare. Voi pune accentul pe arhitectura urbană de sfârşit de secol 19 şi început de secol 20, tipul de dezvoltare a parcelelor din zona centrală a oraşului şi funcţiunile spaţiilor. Traseul ales include prezentări ale pieţelor importante de pe bulevard, configurarea şi evoluţia acestora şi o scurtă descriere a modului în care s-a făcut legătura arterei cu Parcul Cişmigiu.